Dana 05.11. 2016. godine, subota, u službenim prostorijama Moderne Demokratske Snage (MODES) održana je konferencija za novinare sa temom «Otoci i pomorstvo u Hrvatskoj».

Uvodno izlaganje održala je gospođa Ana Jovan sa Oliba, koja je iz perspektive mlade obitelji koja živi na otoku, predočila sve probleme i nedostatke istog. Govoreći o problemima istaknula je nedovoljnu zdravstvenu skrb, cijene, koje su na otocima i do 30% veće nego na kopnu te imovinsko-pravne probleme koji ujedno i stoje na putu razvoja otoka.

Prije dva dana održan je sastanak u gradskoj upravi grada Zadra oko mogućnosti uspostavljanja hidroavionskog pristaništa u gradskoj luci.

Njemačka tvrtka European Coastal Airlines izrazila je želju da to bude u dijelu luke ispod terminala Jadrolinije. 

 

Molat, otok sa 197 stanovnika, u budućnosti bi, smatra predsjednik MODES i zadarski dožupan Rudolf Dvorski trebao postati dijelom jedinstvenog i inovativnog projekta radnog naziva "Hotel Molat."

Radi se o sve popularnijoj vrsti smještaja gostiju - difuznom hotelu, piše Zadarski list.

Iako je još prije devet mjeseci predstavljena studija preizvedivosti u kojoj su navedene polazne točke ovog projekta, ništa se konkretno nije počelo događati. 

Demografska obnova je prioritet, a Hrvatski stambeni fond (HSF) vidimo kao početak konkretnih mjera kojima je cilj demografska obnova Hrvatske

U novoosnovanoj političkoj stranci MODES koja je u Zadru prošlog tjedna održala svoju osnivačku skupštinu, spremaju se za pokretanje nove inicijative u rješavanju stambenog pitanja mladih ljudi, koji se, između ostalog, i zbog tog razloga u velikom broju iseljavaju iz zemlje.