U petak, 24.03.2017. god., u Splitu je održana svečanost potpisivanja ugovora za Program razvoja otoka u 2017. god. tijekom koje je ugovore korisnicima, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, uručila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Među 43 otočna projekta nalazi se i projekt Sanacije dijela obalnog pojasa u uvali Široka na otoku Istu, što je od izvanrednog značaja za razvoj otoka Ista, koje administrativno pripada gradu Zadru. Nakon obnove školske zgrade u Zapuntelu na otoku Molatu, ovo je još jedan vrijedan projekt pročelnice Andreje Barabe za razvoj otoka u zadarskom arhipelagu.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i u 2017. godini nastavlja provoditi Program razvoja otoka pružajući podršku malim kapitalnim projektima kojima se želi unaprijediti kvaliteta života na otocima. Spomenutim ugovorima koje je  Ministarstvo  sklopilo s korisnicima, ukupno će se na području otoka i poluotoku Pelješcu, sufinancirati 43 mala kapitalna projekta za što  se u državnom proračunu  osigurao iznos  od 19 milijuna kuna. Cilj Programa za razvoj otoka je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti.
 
„Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ima jasan stav i politiku prema otocima te će podupirati njihov razvoj i poboljšanje uvjeta života otočana kako bi oni zaista ostajali na otocima i dobro živjeli uz jednake uvjete kao i ostatak Hrvatske. Uz pomoć sredstava iz fondova EU još ćemo čvršće poduprijeti naše otoke i upravo zato formiramo Upravu za otoke kako bi cijeli jedan tim posvetio puno veću pozornost hrvatskim otocima jer oni su naše veliko bogatstvo, a s obzirom na njihovu važnost i brojnost, zasigurno će imati važniju ulogu u novoj financijskoj perspektivi.“, naglasila je ministrica Žalac.
 
Svečanosti je, kao domaćin ali i potpisnik ugovora, nazočio i župan Splitsko – dalmatinske županije Zlatko Ževrnja koji je pozdravio sve nazočne i poželio puno uspjeha u 2017. godini te istaknuo da otoci osim ljepote kulturne baštine i velikog značaja za turizam Republike Hrvatske, mogu još puno toga pružiti gospodarstvu kroz proizvodnju tradicionalnih i autohtonih proizvoda što će upravo ova sredstva dodatno potaknuti.